FAQ

 

Wat zijn pellets?

Pellets – of houtkorrels in het Nederlands – zijn cilindervormige staafjes verkregen door het samenpersen van houtafval zoals zaagsel, schaafsel en spaanders. Lignine en hars houden alles samen. Soms wordt ook nog een kleine hoeveelheid natuurlijk zetmeel toegevoegd om de cohesie van de pellet te verhogen.

Waarom verdient het aanbeveling pellets van 100% naaldhout te kopen, terwijl we weten dat het verbranden van dennenblokken de schouw verontreinigt met het vrijgekomen hars?

In een open haard is er weinig luchttoevoer (behalve wanneer je er op blaast om het vuur aan te wakkeren), waardoor de verbranding traag verloopt (wat goed is voor een open haard) en niet volledig is. Daardoor zal het aanwezige hars in dennenhout gedeeltelijk verdampen en in het rookkanaal neerslaan in de vorm van condensatie. Dat hars vormt een vette, ontvlambare neerslag.
In een pelletkachel regelt een blaasinrichting de luchttoevoer in de verbrandingskamer, afhankelijk van de pellets (of de elektrische voeding). Deze aanzienlijke luchttoevoer maakt een volledige (en zeer snelle) verbranding van de korrels en het hars mogelijk, waardoor de rook overwegend bestaat uit waterstof en zuurstof (om waterdamp te maken) en CO2.
Harsachtig hout verbranden in een pelletkachel vormt dus geen probleem! In tegendeel, want het hars verleent de pellet meer weerstand (cohesie) dan hardhout, waardoor deze zijn vorm behoudt (de vorm is belangrijk) tijdens het laden en lossen.

Bij het verbranden van hout wordt CO2 uitgestoten. Hoe kan dat dan bijdragen tot het verminderen van het broeikaseffect?

Houtpellets zijn koolstofneutraal voor zover de bomen afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. De nieuw aangeplante bomen absorberen CO2 tijdens hun groei en compenseren zo de CO2 die in de atmosfeer wordt uitgestoten bij hun verbranding. De TOTAL Pellets Premium hebben een PEFC-certificaat, wat betekent dat ze afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen en gecontroleerde bronnen.

Is verwarming op basis van pellets vervuilend?

Hout verbranden in oude houtkachels is vervuilend.
De verontreinigende emissieniveaus van verwarmingstoestellen op hout zijn ondertussen vastgelegd in een KB van 24 november 2011.
Controleer dus bij aankoop of de pelletkachel of –ketel in regel is met dat besluit (zie bijgeleverd conformiteitattest).

Waar stockeer ik mijn TOTAL Pellets Premium?

De zakken moeten binnen worden opgeslagen, op een droge plaats.
Indien er een waterdicht zeil over het pallet is getrokken, kan het buiten worden bewaard onder een dak.

?? ?? ?? ??
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.