Biobrandstof - Total.be

Waartoe dienen biobrandstoffen?

Alles weten over biobrandstoffen
 
 

Vandaag bevatten alle in België gedistribueerde brandstoffen biobrandstoffen

 De Belgische productnorm houdt een maximum in van 7 % FAME-volume voor diesel (norm NBN EN 590) en maximaal 10 % ethanolvolume voor benzine (norm NBN EN 228). Biobrandstoffen zijn vloeibare of gasvormige brandstoffen die gebaseerd zijn op niet-fossiele, organische en vooral plantaardige materialen (koolzaad, zonnebloemen, tarwe, …), ook wel biomassa genoemd.

De ontwikkeling van biobrandstoffen beoogt drie doelstellingen:

  •  De energieafhankelijkheid van het land beperken.
  •  De uitstoot van broeikasgassen (CO2) reduceren.
  •  Nieuwe opportuniteiten bieden voor de landbouw.


Biobrandstoffen in benzine 

Ethanol is een type alcohol dat hoofdzakelijk in Frankrijk geproduceerd wordt op basis van bieten en tarwe.

Volgens de reglementering mag ethanol tot 10 % deel van het benzinevolume uitmaken zonder aanpassing van de motor. Het gebruik van mengsels met een hoger ethanolvolume vereist specifieke aanpassingen aan de motor (type 'flex fuel').

ETBE (ethyltertiobutylether) is een ether afkomstig uit de raffinage die geproduceerd wordt op basis van ethanol. Het product vormt een uitstekend bestanddeel voor brandstoffen en kan tot 22 % van het volume uitmaken volgens de reglementering voor loodvrije brandstoffen. 

 Biobrandstoffen in diesel 

FAME (fatty acid methyl ester) is een chemisch geproduceerde ester op basis van olie afkomstig uit koolzaad, zonnebloempitten, dierlijk afval, frituurolie enz. Wanneer kleine hoeveelheden worden toegevoegd aan diesel is FAME geschikt voor alle dieselmotoren, zonder enige afstelling of aanpassing.
De Europese regelgeving maakt een FAME-volume mogelijk van 7 % in diesel. Dit gehalte kan oplopen tot 30 % bij voertuigenvloten voor professioneel gebruik (TOTAL Ecolium 30).


(*NCV : net calorific value = onderste verbrandingswaarde)

?? ?? ?? ??
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.