Een vraag over de kwaliteit van onze mazout ? MISSCHIEN VINDT U HET ANTWOORD HIER AL.

De woekering van micro-organismen, schimmels en gisten wordt niet veroorzaakt door een laag zwavelgehalte, noch door biodiesel.*

Dit zogenaamde fenomeen, dat eenvoudigweg verklaard wordt door de aanwezigheid van 2 elementen (water en warmte), wordt door geen enkel wetenschappelijk verband gestaafd!

In de huidige brandstoffen maken methylesters van vetzuren tot 7% van het volume uit.

Waarom leidt de combinatie van water en warmte tot het ontstaan van micro-organismen?

De aanwezigheid van water in het reservoir, in combinatie met zachte of hoge temperaturen (20° tot 40°C), kan leiden tot een microbiële besmetting die de kwaliteit aantast van de gasolie, die al dan niet biobrandstof bevat. Een lage temperatuur vertraagt daarentegen dit proces (maar voorkomt het niet). De meest risicovolle seizoenen zijn de lente en de herfst.

Hoe kan de aanwezigheid van water in de reservoirs worden verklaard?

 • De lucht die via het verluchtingssysteem van de reservoirs naar binnen stroomt, kan waterdamp en micro-organismen bevatten. Het ongevulde gedeelte van het reservoir moet daarom tot een minimum beperkt worden.Hoe groter de opslagcapaciteit van een reservoir, hoe groter dus het risico dat er water aanwezig is.
 • Ook een lek in de leiding, een niet-hermetische dichting of, voor installaties die zich gedeeltelijk of volledig onder de grond bevinden, water dat tot aan het niveau van het mangat stijgt (bron, regen, ...) kan ertoe leiden dat er water in het vat komt.
 • De gasolie uit de terugvoerleiding verhoogt de temperatuur in het reservoir, een fenomeen dat de opname van vocht versterkt. Na stillegging van de motor of na het gebruik van het reservoir daalt de temperatuur. Dit heeft tot gevolg dat het water beneden in de tank en in de filters gaat condenseren.

Wat gebeurt er wanneer de brandstof bacteriën bevat?

De micro-organismen bevinden zich in het grensgebied tussen het water en de koolwaterstofverbinding.Wanneer de tank opnieuw met brandstof wordt gevuld, vermengt die gelatineachtige massa zich met het nieuwe product in de vorm van een stroperige vloeistof die de filters verstopt en de goede werking van de motor of de verwarmingsketel verhindert.

Hoe kunt u zich doeltreffend beschermen tegen microbiële besmetting?

De beste manier om uw brandstof te beschermen is ervoor te zorgen dat er geen water in de tank komt, door uw installatie regelmatig te laten onderhouden.

Hoe kunt u weten of uw tank besmet is?

  Er zijn verschillende elementen die kunnen wijzen op een microbiële infectie:
 • Roest
 • Gelatineachtige afzettingen of schimmels op de filters
 • Troebel uitzicht van de brandstof en te veel schimmels en gisten in het product
 • Geur van waterstofsulfide•Kleurveranderingen

Wat kunt u doen als uw brandstof besmet is?

  Eerst en vooral moet de besmettingsgraad worden vastgesteld door middel van een analyse op basis van een brandstofstaal. De desinfectie verloopt in verschillende stappen:
 • Het water uit de tank verwijderen door de installatie te zuiveren
 • De brandstof behandelen met een biocide (niet vergeten de dode biomassa te laten verwijderen en de filters te controleren),
 • De installatie laten reinigen en ontsmetten

X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.