Toepassingen van gas in de landbouw

Applications  

Gas, een energiebron met vele facetten

Veeteelt 

LPG is uitermate geschikt voor de verwarming van stallen en de productie van warm water in de veeteelt. Propaan garandeert exploitanten van landbouwbedrijven een uitstekende thermische traagheid en een grote flexibiliteit.

Drogen

Het drogen of dehydrateren van graanproducten of fruit is een heel specifiek proces waarbij tijdens zeer korte periodes een grote hoeveelheid energie vereist is. Om graanproducten te bewaren, worden ze gedroogd door de vochtigheidsgraad van het graan te reduceren. Propaan is uitermate geschikt voor elk type droogproces.

Het drogen van graan door middel van propaan biedt heel wat voordelen in vergelijking met stookolie: een grotere gebruiksvriendelijkheid, een beter energetisch rendement, een grotere milieuvriendelijkheid en vooral een betere kwaliteit van het gedroogde product, zonder residu.

Verwarming van serres

De verwarming van serres moet zorgen voor een optimale warmteaanvoer om een maximale groei van de planten te garanderen. Dankzij zijn milieu- en gebruiksvriendelijkheid is het gebruik van propaan op dat vlak een van de beste oplossingen. Het verwarmen gebeurt via de circulatie van warm water of met onafhankelijke generatoren.

Thermische onkruidverdelging

LPG kan gebruikt worden bij onkruidverdelging met vuur of infraroodstraling. Op die manier kunnen ongewenste planten worden verwijderd zonder de grond uit te drogen en zonder noodzakelijke bacteriën voor de groei van gewassen te doden. Bij thermische onkruidverdeling wordt met de vlam van een brander over de te vernietigen planten gegaan. Onder invloed van de hitte stijgt de interne druk in de plant, waardoor de cellen barsten en de plant sterft.

Waarom kiezen voor propaan
 
Gebruiksvriende-
lijkheid
Flexibiliteit
Autonomie
Energie-efficiëntie
Investerings-
rendement

Prijs per kWh

Milieuvriende-
lijkheid
Propaan
**
***
***
**
*
**
***
Stookolie
*
***
***
**
*
***
**
Zware stookolie
*
***
***
*
*
***
**
Aardgas
**
**
**
**
**
**
***

Zie ook:

 

X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.