Solvent en Weekmaker voor elastomeren

TOTAL Fluids biedt een uitgebreid gamma aan producten die courant worden gebruikt bij de bereiding van rubbers: 
     
solventen of speciale kookpuntsbenzines (gamma SOLANE® );
process-oliën (minerale oliën PLAXOLENE®, PLAXENE® ).
     
De speciale kookpuntsbenzines SOLANE® worden o.a. gebruikt in rubbertoepassingen voor de bandenindustrie waar ze de adhesie tussen het elastomeermengsel en de wapening verbeteren. Ze worden meestal gebruikt in de productie van industrieel rubber maar ook in de formuleringen van kleefmiddelen op basis van rubber of polychloropreen. 
     
De process-oliën PLAXOLENE® en PLAXENE® worden gebruikt om het gebruik van elastomeermengsels tijdens hun fabricage te vergemakkelijken door een verbetering van hun viscositeit en van hun vloeieigenschappen. Onze weekmakers hebben daarnaast ook invloed op de mechanische eigenschappen van het elastomeer na vulckanisering.
     

De solventen 

   
De producten van het gamma SOLANE zijn alifatische solventen van het type 'speciale kookpuntsbenzine'. Speciale kookpuntsbenzines zijn kleurloze vloeistoffen met lage viscositeit.   Speciale kookpuntsbenzines zijn samengesteld uit koolwaterstoffen die 5 tot 9 koolstofatomen hebben en waarvan de distillatiegebied varieert tussen 30 en 130 °C.
     
Ze zijn praktisch onoplosbaar in water, maar wel mengbaar met vele organische solventen. Het zijn zeer goede solventen voor vetten, smeer, was, harsen enz.
Om de gebruikers solventen aan te bieden waarvan de toxicologische en ecotoxicologische eigenschappen lager zijn dan de voorgeschreven normen in de geldende wetgeving, heeft TOTAL Fluids het gehalte aan aromaten in zijn SOLANE® producten zeer sterk verminderd. Deze solventen bevatten gemiddeld 10 ppm (10-5) aromaten, en bieden daardoor een grotere formuleringflexibiliteit. Bovendien bevatten de solventen SOLANE® minder dan 1 ppm benzeen (minder dan 5 ppm gewaarborgd).
     
Sommige solventen uit het SOLANE® gamma – zoals SOLANE® Isohexaan , SOLANE® 60/95, SOLANE® 100-120 en SOLANE® 100/155 – worden in het bijzonder gebruikt in de synthese van rubber of in de formulaties op basis van rubber (natuurlijk rubber, SBR, polychloropreen enz.). 
     
Gedetailleerde kenmerken van alifatische koolwaterstof solventen SOLANE ® C5 C7
Gedetailleerde kenmerken van alifatische koolwaterstof solventen SOLANE ® 60 155
     

Weekmakers voor elastomeren en pneumatiek

Een weekmaker is een stof die aan een andere substantie wordt toegevoegd om de kneedbaarheid, flexibiliteit of densiteit ervan te verhogen. 

Onze weekmakers worden toegevoegd aan rubber en hebben ook invloed op de mechanische eigenschappen van het elastomeer na vulckanisering.

  Weekmakers worden gebruikt om de toepassing van elastomeermengsels tijdens hun fabricage te vergemakkelijken. Zij verbeteren hun viscositeit en hun vloei-eigenschappen.
     
De aromatische weekmakers worden gebruikt in de rubberindustrie vaak Process Oil genoemd. Het gaat om aromatische extracten (Distillate Aromatic Extract, DAE, of Mild Extract Solvate, MES genoemd) of om Residual Aromatic Extracts (RAE). De aromatische weekmakers zijn subproducten uit de fabricage van basisoliën.
     
Deze weekmakers kunnen tot een gehalte van 30% worden toegevoegd in een rubberformulatie voor banden. Zij leveren meerdere voordelen bij de formulatie:
      Elastomères
vereenvoudigde processing van rubber;  
verbetering van de mechanische   
verbetering van de eigenschappen bij lage temperatuur.  
   
TOTAL Fluids biedt 2 gamma's van koolstofwaterhoudende weekmakers:  
Niet-etiketteerbare aromatische weekmakers: PLAXOLENE®    
Niet-etiketteerbare paraffinische weekmakers: PLAXENE®.    
 

Niet-etiketteerbare aromatische weekmakers: PLAXOLENE®

Sinds 1 januari 2010 is het gebruik van weekmakers met een hoog gehalte aan polycyclische, aromatische koolstofwaterhoudende componenten verboden (Europese richtlijn 2005/69/CE). 
De minerale oliën PLAXOLENE® zijn ideaal als vervanger voor klassieke aromatische extracten (Distillates Aromatic Extracts, DAE). Ze bieden een brede viscositeitsrange en een goede compatibiliteit met de verschillende rubberfamilies. 
Ze zijn niet onderworpen aan enige etikettering in de zin van de huidige Europese regelgeving. Ze voldoen ook aan de eisen van de ETRMA (European Tyre & Rubber Manufacturers Association). 

Welke minerale olie PLAXOLENE® kiezen?

  Sterke punten van PLAXOLENE® oliën:
  Ze leveren een significante bijdrage tot de hechting op een natte ondergrond; 
  Ze zijn compatibel met polaire elastomeren, meer bepaald NR (natuurlijk rubber), SBR (styreen-butadieen rubber) en NBR (nitriel-butadieen rubber); 
  Zij voldoen aan de geldende Europese regels en aan de recente ordeningsvoorstellen van de CONCAWE. 
 

PLAXOLENE® MS is een weekmaker van het type MES (Mild Extract Solvate).  
PLAXOLENE® MS wordt gekenmerkt door een viscositeit die vergelijkbaar is met die van DAE's (Distillate Aromatic Extract). Het toont voorts een meer uitgesproken paraffinische karakter. 

PLAXOLENE® 50 is een RAE (Residual Aromatic Extract) dat bruikbaar is in de formulering van industriële elastomeren, en meer bepaald voor pneumatiek. 

De process-olie PLAXOLENE® 50 is bijzonder goed geschikt in de formulering van rubberscompounds voor de fabricage van banden. Hij is geschikt om goede prestaties te bereiken, en dit zowel bij lage als bij hoge temperaturen. Dankzij de uitstekende compatibiliteit met de meeste aromatische oliën in de handel is een grote flexibiliteit in de keuze van de compound mogelijk. 

PLAXOLENE® 25 is een samenstelling op basis van RAE en plantaardige olie die het product een oplossend vermogen en een viscositeit schenkt, vergelijkbaar met de traditionele aromatische extracten die in de rubberindustrie worden gebruikt.  

 Klik hier voor onze brochure:   Technische kenmerken van de niet-etiketteerbare weekmakers van TOTAL Fluids
 

Niet-etiketteerbare paraffinische weekmaker: PLAXENE®

Deze producten zijn zuivere minerale oliën met een paraffinisch, en helder karakter die geen vlekken maken. Ze worden gebruikt bij de fabricage van industriële elastomeren (silent blocs, waterdichtingsvoegen, verbindingen, …).  Hun voornaamste troeven zijn:

hoge anilinepunten, boven 90°C;
beperkte vluchtigheid;
compatibiliteit met de weinig polaire of apolaire elastomeren (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer, butyl, polybutadieen).
 
De producten van het PLAXENE® gamma zijn niet onderworpen aan enige etikettering volgens de 29ste aanpassing aan de technische vooruitgang (04/2004).
 
 Klik hier voor onze brochure:  Technische kenmerken van de niet-etiketteerbare weekmakers van TOTAL Fluids 

 

X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.