Lijmen en kleefstoffen

Hechtmiddel: de voordelen van de naftenische benzines

De lijmtechnieken zijn intussen welbekend. Ze worden gebruikt in een brede toepassingsgebied: auto-industrie, constructie, bouw. Deze technieken zijn ook bijzonder interessant voor de houtindustrie, de meubelsector, de leerwarenindustrie, verpakkingen en elektronica-apparatuur.

   
Kenmerken van naftenische benzines:
   
goed oplossend vermogen;
lage toxiciteit (aromaatgehalte lager dan 0,01%);
uitstekende stabiliteit (gedrag bij lage temperatuur onder –40°C).
De formules voor een klassiek hechtmiddel op solventbasis vragen zowel chemische solventen als koolwaterstofhoudende solventen als verdunner.  
   
Wegens de ontwikkelingen in de Europese wetgeving fabriceert en commercialiseert TOTAL Fluids vloeistoffen en naftenische benzines voor de vervanging van aromaatrijke solventen (tolueen of xyleen).  
 
Tolueen behoort tot de producten die "giftig voor de voortplanting" zijn (categorie 3). Bereidingen op basis van tolueen moeten worden geëtiketteerd zodra hun concentratie gelijk aan, of hoger dan 5% is. Tolueen is verboden indien zijn concentratie gelijk aan, of hoger dan 0,1% van de massa is in de hechtmiddelen en spuitbusverven voor de openbare verkoop (richtlijn 67/548/EC).
 
In formules waarin tolueen aanwezig is, zou het vervangen kunnen worden door methylcyclohexaan (MCH). De formule kan worden aangepast door de gehaltes aan methylethylketon (MEK) en/of de acetaatsolventen te optimaliseren en zo de gewenste prestaties te verkrijgen. Door tolueen te vervangen door methylcyclohexaan wordt ook de resistentie tegen lage temperaturen verbeterd.
 
SOLANE® 60/95 wordt eveneens erg veel gebruikt in de formules voor kleefmiddelen omdat het de verdampingssnelheid en de viscositeit helpt te controleren. 
 

Een volledige gamma solventen voor een breed toepassingsgebied

Toepassingen Gebruikte solventen
  SOLANE®
Productie van verschillende lijmen op basis van natuurlijke of synthetische rubber en harsen SOLANE®  HEXANE
SOLANE®  ISOHEXANE
SOLANE®  HEPTANE
SOLANE®  70-95
SOLANE®  60-95
SOLANE®  100-120
  AROMATISCHE
Productie van harsen TOLUEEN XYLEEN
 
 

Koolstofwaterhoudende solventen voor lijmen en hechtmiddelen

Lijmen en kleefbanden op basis van: Gebruikte koolstofwaterhoudende solventen:

Polychloropreen

 

Tolueen, xyleen en gespecialiseerde kookpuntsbenzines, naftenische benzines

Tolueen, xyleen

SBR en natuurlijk rubber

Speciale kookpuntsbenzines

Acryl

Tolueen, xyleen

 
 Klik hier voor onze brochure: Technische kenmerken van de alifatische koolwaterstofhoudende alifaatsolventen SOLANE® (C5-C7) 
 Klik hier voor onze brochure: Technische kenmerken van de alifatische koolwaterstofhoudende alifaatsolventen SOLANE® (40-155) 
 Klik hier voor onze brochure: Gedetailleerde kenmerken van de reeks aromatische solventen SOLANE®

 

?? ?? ?? ??
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.