FAQ algemeen

Antwoorden op uw meest gestelde vragen over de kilometerverheffing in België.

Selecteer hieronder een onderwerp om het antwoord te krijgen op de meest voorkomende vragen. Als u het antwoord op uw vraag niet vindt, contacteer ons dan zodat wij deze kunnen beantwoorden.

Sinds wanneer is de kilometerheffing voor vrachtwagens er?

De Belgische kilometertaks is van kracht sinds 1 april 2016.

Op welke voertuigen is de kilometerheffing van toepassing?

U moet tol betalen wanneer het trekkende voertuig een maximaal toegelaten massa (MTM ) heeft van meer dan 3,5 Ton. Het tarief dat u betaalt wordt bepaald door de maximaal toegelaten massa van de slepen (MTMS).

Waar is de taks van toepassing?

De kilometerheffing is hoofdzakelijk van toepassing op de snelwegen en belangrijkste secundaire wegen. Hier vindt u een kaart per gewest waar de taks per kilometer geldt (Vlaanderen, Wallonië, Brussel).

Kan ik de tol voor mijn traject berekenen?

U kan een prijssimulatie voor uw traject uitvoeren via de volgende link.

Wat moet ik doen om in regel te zijn?

Sinds 1 april 2016 moet elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton op de Belgische wegen uitgerust zijn met een functionerende On Board Unit (OBU). Hoe u een OBU kan verkrijgen leest u in de FAQ OBU .

Welke voertuigen moeten geen tol betalen?

Voertuigen die uitsluitend gebruikt worden door defensie, de brandweer, de politie en medische diensten. Ook enkele specifieke categorieën zijn vrijgesteld, evenals voertuigen voor personenvervoer (personenwagens, bussen, campers …).

Hoe moet u een vrijstelling aanvragen?

Vrijstellingen kunnen aangevraagd worden via de belastingdienst van het gewest waar men woont.

Moet iedereen met een buitenlandse vrachtwagen zich registreren?

Ja, sinds 1 april 2016 heeft elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton op het Belgische wegennet een OBU van Satellic nodig.

Heeft de kilometerheffing het Eurovignet vervangen in België?

Ja, dit kilometerheffingsysteem vervangt het Eurovignet voor vrachtwagens vanaf 12 ton in België vervangen.

Wat is een “Service Punt van Satellic”?

Een “Service Punt van Satellic” is een plaats waar een of meerdere tolterminals staan die OBU's afleveren. Satellic heeft ongeveer 130 “Service Punten in België en aan de Belgische grens in de buurlanden. De precieze locatie van deze “Service Punt van Satellic”en vindt u terug op https://www.satellic.be/nl-BE/servicepoints.

Hoe controleren de portieken dat de OBU aan boord van het voertuig in orde is?

Die portieken meten de grootte van uw voertuig met behulp van een laser, een speciale scanner controleer uw kentekennummer en RFID (identificatie met radiogolven) van de OBU.
Voor de veiligheid van uw gevoelige gegevens zijn de afbeeldingen van uw kentekennummer niet opgeslagen door Satellic.
 

Total Card TOTAL CARD    klant worden
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.