FAQ On Board Unit (OBU)

Antwoorden op uw meest gestelde vragen over de kilometerverheffing in België.

Selecteer hieronder een onderwerp om het antwoord te krijgen op de meest voorkomende vragen. Als u het antwoord op uw vraag niet vindt, contacteer ons dan zodat wij deze kunnen beantwoorden.

Hoe worden de gereden kilometers geregistreerd?

De OBU registreert via sateliet-technologie welke afstand de vrachtwagen aflegt op welke weg en berekent de tol die daarmee gepaard gaat.

Is Satellic de enige onderneming die een OBU uitgeeft?

Viapass kan in de toekomst ook andere providers van OBU’s aanstellen. Dit kan slechts indien zij voldoen aan de voorwaarden die opgelegd worden door de 3 gewesten in het EETS Domain Statement. Voorlopig kan u enkel gebruikmaken van de OBU’s van Satellic.

Is het systeem compatibel met andere Europese systemen?

Neen. De OBU werkt enkel in België.

Hoe worden de gegevens verwerkt?

De gegevens worden door uw OBU doorgeseind naar een verwerkingscentrum, waar de verwerking gebeurt wat betreft facturen en betalingen

Hoe moet ik de OBU aansluiten?

De OBU is uitgerust met zuignappen voor bevestiging op de voorruit van de cabine. De stroomtoevoer gebeurt via de sigarettenaansteker. U mag de kabel ook doorknippen en rechtstreeks aansluiten op het centrale stroomsysteem. Zodra de OBU wordt aangezet, kleurt het controlelampje groen en kan de bestuurder om het even welke Belgische weg gebruiken.

Wie is de eigenaar van de OBU?

Satellic blijft de eigenaar van de OBU. De OBU's zijn verkrijgbaar tegen betaling van een waarborg van 135€/OBU. Dit bedrag wordt terugbetaald wanneer u de OBU weer inlevert.

Moet ik de OBU telkens terugbrengen wanneer ik mijn apparaat bij een "Service Punt van Satellic" haal?

Nee, dat is niet nodig. U beslist zelf hoelang u de OBU nodig hebt en u kunt hem op om het even welk moment terugbrengen.

Kunnen bedrijven extra OBU's bestellen?

Het aantal OBU's dat u kunt bestellen staat los van het aantal geregistreerde voertuigen. U kunt de OBU ook op om het even welk moment verwisselen tussen voertuigen: u voert de wissel eerst in via het Road User Portal op www.satellic.be en verwisselt vervolgens het toestel in het voertuig. Total raadt u aan één of meerdere reserve OBU’s in voorraad te houden. Zo moet u niet wachten op de nieuwe levering indien een OBU faalt.

Is er ook een ingebouwde On Board Unit verkrijgbaar?

Nee, er worden alleen mobiele OBU's gebruikt. Deze units worden met zuignappen bevestigd op de voorruit van de cabine en worden gevoed door de sigarettenaansteker. De stroomtoevoer kan ook met een kabelkit rechtstreeks worden aangesloten op het centrale stroomsysteem van de vrachtwagen. Voor meer info hieromtrent verwijzen we u naar de volgende link

Wat zijn de detailafmetingen van de OBU?

Afmetingen [B/H/D]: 155 mm x 148 mm x 80 mm. Het OBU-pakket bevat ook een korte handleiding met montage-instructies ('Quick Start Guide for the Satellic OBU').

Total Card TOTAL CARD    klant worden
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.