De nieuwe kilometerheffing in België - Viapass - Total

Wat is de kilometerheffing in België?

Total, tankkkaart, kilometerheffing, Viapass, België

De drie gewesten van België hebben vanaf 1 april 2016 een kilometertaks ingevoerd voor vrachtwagens met een MTM (Maximum Toegelaten Massa) van meer dan 3,5 ton. Voor vrachtwagens vanaf 12 ton vervangt deze tol het Eurovignet. Het bedrijf Satellic NV staat in voor het onderhoud en de uitbating van het kilometerheffingssysteem.

Hoe werkt het kilometerheffingssysteem?

Alle vrachtwagens met een MTM van meer dan 3,5 ton moeten worden voorzien van een een OBU (On Board Unit). Deze OBU zal op basis van geolokalisatie het aantal kilometers en de gebruikte wegen registreren.

Hoe kan ik mijn OBU verkrijgen?

  1. U doet uw inschrijving en U bestelt OBU’s op www.satellic.be, u registreert al uw voertuigen en bestelt OBU’s waarna u ze aan elkaar en aan uw Total Card linkt.
  2. U gaat naar een “Service Punt van Satellic”, doet uw inschrijving en verkrijgt 1 OBU. Deze procedure is enkel handig voor buitenlandse truckers die sporadisch in België rijden.
    Vind een “Service Punt van Satellic” in uw buurt op: Locaties: https://www.satellic.be/nl-BE/servicepoints

Dankzij Total Card heeft u twee mogelijkheden om de kilometerheffing af te rekenen:

  1. U betaalt prepaid. U beslist zelf welk bedrag u oplaadt op uw OBU. Afhankelijk van de kilometerheffing, die geregistreerd wordt via uw OBU, zal uw (opgeladen) bedrag dalen.
  2. U betaalt postpaid. In dit geval rijdt u vrij rond en wordt de rekening achteraf vereffend.

Bij beide betaalmogelijkheden zal de afrekening gebeuren via uw Total-factuur. Bovendien zal u nog een gedetailleerd overzicht verkrijgen/ontvangen van Satellic NV. U kan een prijssimulatie voor uw traject uitvoeren via volgende link.

Klik hier voor meer uitleg of raadpleeg de FAQ :