Motorolie verversen

Regelmatig vloeistoffen en smeermiddelen verversen komt de levensduur van uw motor ten goede. Olie verversen is de meest frequente en zoals u zult merken ook de meest eenvoudige ingreep. Giet echter niet om het even welke olie in uw motor: aan de hand van de onderstaande punten kunt u bepalen welk Elf-smeermiddel ideaal is voor uw motor.

Types olie

De ene olie is de andere niet… Er zijn grosso modo drie soorten:

  • minerale
  • halfsynthetische
  • synthetische (voor ultrasportieve motoren)

Synthetische olie is een mengsel van vloeistoffen en additieven die bestand zijn tegen de meest extreme omstandigheden en ook bij zeer hoge temperaturen en drukwaarden hun eigenschappen behouden, in tegenstelling tot klassieke minerale olie.

Zo presteert synthetische olie optimaal over een ruim spectrum. Algemeen kan men stellen dat hoe performanter de olie, hoe meer additieven (antislijtage, antioxidatie, detergenten...) ze bevat.

Welke olie kiezen?

In een motor giet men geen frituurolie… Maar wat betekenen al die cijfers en letters nu precies?

Het eerste cijfer staat voor de viscositeit koud (koude olie is bij voorkeur vloeibaar, omdat ze dan meteen goed kan werken), het tweede voor de viscositeit warm. Omgevingstemperatuur en motortoerental zijn bepalend bij de keuze van de viscositeitsindex.

Enkele euro's besparen door uw motor te vullen met goedkope automotorolie is absoluut geen goed idee. De technologieën zijn heel verschillend (bij een motorfiets moet de motorolie ook de versnellingsbak smeren) en ook de toerentallen lopen sterk uiteen.

?? ?? ??
X

Door verder te blijven surfen  op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies om onder meer bezoekersstatistieken op te maken en zodoende de functionaliteit van de website te optimaliseren. Voor meer informatie en het instellen van cookies.