Skip to content

Het verplichte onderhoud van uw mazoutketel moet worden uitgevoerd door een erkende professional. Deze aanpak staat borg voor uw veiligheid en voor de optimale prestaties van uw installatie.

Als uw woning uitgerust is met een mazoutketel, moet u deze verplicht regelmatig laten onderhouden. Maar wat gebeurt er nu precies tijdens zo’n onderhoud van de verwarmingsketel? Wat zijn de voordelen van een goed onderhouden verwarmingsketel? Hoeveel kost dit onderhoud? Allemaal vragen waar wij u graag een antwoord op bieden. 

Wat houdt dat precies in, het onderhoud van een verwarmingsketel ?

Het onderhoud van een verwarmingsketel is een ingreep die bestaat uit verschillende stappen en die, zoals het onderhoud van de mazouttank, moet worden uitgevoerd door een erkende professional. Dit onderhoud moet om de drie jaar gebeuren in Wallonië en Brussel, en om de twee jaar in Vlaanderen. Bovendien is een controle van de installatie een jaarlijkse verplichting.

Het onderhoud omvat verschillende fasen en behelst vooral een grondige reiniging van de verschillende onderdelen van de verwarmingsketel.

Reiniging van het verwarmingslichaam en van de brandhaard  

Door gebruik te maken van adequate producten of een schoorsteenborstel, zal de verwarmingsspecialist die instaat voor het onderhoud van uw verwarmingsketel eerst en vooral het verwarmingslichaam, de brandhaard en alle elementen die daartoe horen (controleluiken, deurtjes, wanden enz.) reinigen. Hij gebruikt een industriële stofzuiger om de roetdeeltjes die tijdens de reiniging vrijkomen op te vangen.   

Reiniging van de brander

De brander is het onderdeel van de verwarmingsketel dat zorgt voor de verbranding van mazout. Het is dus zeer belangrijk dat dit onderdeel altijd in goede staat verkeert. Tijdens het onderhoud zal de technicus daarop toezien en de brander zorgvuldig reinigen. Dat geldt ook voor de mazoutfilter waarmee de brander is uitgerust.

Controle van de sproeier

De sproeier van de verwarmingsketel voert de brandstof aan die klaar is voor verbranding. De sproeier is een onderdeel dat gevoelig is voor slijtage. Het is dan ook een van de stukken die het vaakst wordt vervangen naar aanleiding van het onderhoud van de verwarmingsketel. Als het onderdeel niet aan vervanging toe is, wordt het door de technicus gereinigd.

Vegen van de schoorsteen

De laatste fase van het onderhoud van uw verwarmingsketel is ongetwijfeld het vegen van de schoorsteenpijp. Deze veegbeurt wordt uitgevoerd met speciale schoorsteenborstels. Tijdens dit proces wordt de afvoerpijp ontdaan van het overtollige roet dat er zich heeft opgestapeld. Deze fase staat in het teken van uw veiligheid en vermijdt een overmatig verbruik van brandstof.

Waarom moet een verwarmingsketel worden onderhouden?

Als u vindt dat zo’n onderhoud van de verwarmingsketel duur is – tussen 130 en 220 euro ongeveer – weet dan dat deze ingreep gepaard gaat met heel wat voordelen:

  • het attest dat de chauffagetechnicus u aflevert na afloop van het onderhoud, wordt in geval van problemen (een brand bv.) vaak gevraagd door de verzekeringmaatschappij;
  • een goed onderhouden verwarmingsketel zal minder verbruiken en u dus een besparing opleveren: u wint tussen 5 en 10 % aan rendement wanneer u de verwarmingsketel regelmatig laat schoonmaken;
  • een goed onderhouden verwarmingsketel is veiliger: minder risico op schoorsteenbrand, CO-vergiftiging enz.
  • een goed onderhouden verwarmingsketel gaat langer mee.

Om al die redenen – en niet alleen omdat de wet het voorschrijft – is het onderhoud van de verwarmingsketel een daad die getuigt van gezond verstand.